Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2009 12:50 - ПроТЕСТ
Автор: rummi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3443 Коментари: 17 Гласове:
0

Последна промяна: 27.05.2009 00:42


ПроТЕСТ

 

Едно е да вриш в чорбата. Съвсем друго – да я разбъркваш с лъжица и да я опитваш на вкус.

 

Едва ли има някой, който да не е чул за провеждащия се в момента протест пред  Народното събрание и събитията, свързани с него.

 

Естествено, случващото се и неслучилото се бяха отразени от списващите блогове. Колкото и да нямам пълен поглед върху ВСИЧКИ мнения, позиции и гледни точки, избрах да представя тук „любимите” ми.

 

Първи по право, мисля, са участниците в „това предприятие”.

 

Ето разказа на един може би все още 17-годишен младеж, ученик, БИЛ на площада на нашето съединение, вероятно с надеждата че то ще направи силата. И ще му даде възможност да изяви себе си тук, на тази територия наречена България:

 

http://dmn.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/01/22/deianiiata-na-enicharite-v-nashi-dni.280531

 

Да, можем да попитаме къде са били родителите му и защо не са го спрели. Но... с какво право, междувпрочем? По закон до 18 години българските граждани са деца, но нека си признаем – това, което живеят, може ли да се нарече детство?

 

И колко годишни бяха онези, които освобождаваха Отечеството ни от робство? И защо овчарчето Калитко считаха за герой? Къде бяха родителите им?

 

И къде сме ние?

 

За поне един от нас мога да гарантирам. Преди 14 януари той ни призова:

 

 http://lyudmilstefanov.blog.bg/viewpost.php?id=276282 и после беше там и описа безпристрастно видяното

 

http://lyudmilstefanov.blog.bg/viewpost.php?id=277360 . В следващия си постинг, вече чул, видял и прочел (предполагам) реакциите на милите си, скъпи и любими сънародници, той вече се опитва да открие смисъла на постъпката си. Все едно има нужда да се оправдае:

 

http://lyudmilstefanov.blog.bg/viewpost.php?id=277641

 Да, едно е да вриш в чорбата. Съвсем друго – да я разбъркваш с лъжица и да я опитваш на вкус.

 

Ето как се изказва един достоен кулинар за съставките, тенджерата и температурата, при която се приготвя една нелоша помийка:

 
http://evrazol.blog.bg/politika/2009/01/13/utreshniia-protest-neobhodimata-glupost.276674

 

В този постинг най-много ме привлече мисълта за отсъствието на авторитети в съвременното ни общество – извод, до който съм стигнала отдавна.

 

Същият автор предлага позицията си и за събитията постфактум. В този постинг има и факти, има и отношение. Ако се абстрахираме от отношението, няма как да не видим истинността на фактите:

 
http://evrazol.blog.bg/politika/2009/01/14/iskai-i-shte-ti-se-dade.277284

 

Най-накрая ще сложа линк към този постинг:

 
http://slavuncho.blogspot.com/2009/01/blog-post_68.html

 

Най-вече защото едно изречение там ме връща към първия линк:

 

„Жал ми е за тези, които влагат душа и сърце - защото има и такива. Тяхното разочарование ще е най-голямо.”

 




Гласувай:
0



1. flyco - о да
17.01.2009 21:36
Наивните ще са разочаровани.
Не вярвам, че този протест е спонтанен!
Не вярвам, че на някого не са даде едни пари за да направи нещо там на площада!
Не може едновременно в три страни да има изстъпления срещу парламентите и това да е случайно!
Затова не съм там, не желая да бъда употребен, а тези които са на площада са такива. Разликата между тях е, че една малка част са се съгласили да бъдат употребени срещу някаква сума, а другите наивно вярват, че творят история. Не, не я творят, изтощават се по график.
цитирай
2. rummi - :-) flyco,
17.01.2009 21:49
благодаря за мнението.

иска ми се да попитам нещо: можем ли да кажем участвал=употребен, а неучаствал=неупотребен?


цитирай
3. flyco - отговорът не е лесен
17.01.2009 22:09
Опира до вътрешното усещане на всеки един. Обобщаването в случая не е препоръчително. Може да не си участвал и пак да си употребен - щом не разбираш какво става. Усещаш ли, просто щом не разбираш няма да ти се размине, ако не сега ще ти се случи утре, ще ти се случва постоянно щом досега не си разбрал какво става. Да се реагира по начина по който беше реагирано означава, че тези които го направиха не знаят защо го правят. Те са употребени според мен. Тези, които не бяха на протеста могат да бъдат, но могат и да не бъдат употребени. Зависи от тях самите. Ако не си ме разбрала, жалко.
цитирай
4. rummi - :-)flyco,
17.01.2009 22:47
дължа ти извинение за тъпия въпрос.

разбирам позицията ти.

това, което не разбирам е отсъствието на граждански протест в ситуация като тази. както и липсата на личности, около които да се обедини движение на граждани. все едно ги е засмукал вакуум.
цитирай
5. flyco - много сме лъгани
18.01.2009 00:08
"Свестните у нас считат за луди"
цитирай
6. rummi - как да ти кажа, flyco,
18.01.2009 12:03
не сме малки деца да ни лъжат. има и нещо друго тука.

а по това в кавичките: имам предложение: оттук насетне на всички луди да им викаме "свестни". така де, откъде накъде циганите ще са роми, а лудите - пак луди :-))))))))

поздрави!
цитирай
7. krassko - И НА МЕНЕ МИ Е ЖАЛ
18.01.2009 12:49
ЗА ЗАБЛУДЕНИТЕ И ЗА БЕЗМИСЛЕНИТЕ ЖЕРТВИ.
Когато битката е загубена, единственото разумно нещо е да отстъпиш и да се прегрупираш. Александърматросовщината е безмислена. Дори и в най тежките моменти на войната, младите и способните не са ги пращали на фронта, а там където действително ще бъдат полезни. Тази държава няма нужда от "пушечно месо", а от кадърни "офицери" които да заменят старите генерали, които командват от преди 89-та до днес.
Но това е дълъг и бавен процес. Съжелявам.
цитирай
8. rummi - не съжалявай, krassko,
18.01.2009 13:09
няма за какво.

очевидна е липсата на водачи и на елементарна организация. два дефекта, присъщи не само на протеста, а и изобщо на БГ обществото.

битката не е загубена - тя просто не е започнала. имам предвид, истинската битка за истинските стойности. не говоря за битката на големите усти и на големите гъзове (задници има друг смисъл).


цитирай
9. flyco - ?
18.01.2009 19:44
Истинската битка за истинските стойности ли? Какво имаш предвид?
цитирай
10. rummi - flyco, за по-кратко ще дам
19.01.2009 00:05
само един пример.

истинските стойности по Черноморието са чисти води, плажове, дюни с естествена растителност. не бетон.


цитирай
11. flyco - ок
19.01.2009 08:36
ок
цитирай
12. lyudmilstefanov - Руми, безкрайно съм ти благодарен,
19.01.2009 13:21
че пускаш линкове към всичките ми постинги за протеста! Особено се радвам, че го правиш точно ти, защото пишеш нещата, които за мен са сред най-вълнуващите и човешките в блог.бг
И още - наистина няма ясна насоченост в протеста, няма изявено лидерство. Беше ли там? Ако си била, сигурно ще се сетиш, че лидерите дори не стояха на такова място, че хората да ги виждат, когато се изказват; дори не бяха сложили човек, който да дава думата и да казва кой кой е от ораторите, а говореше всеки, който вземе микрофона...
Но това не обезценява протеста. И аз и моите приятели ще продължаваме да ходим там. Разбира се, ще потърся и личен контакт с организаторите, за да им кажа какво,според мен, трябва да подобрят. Това е начина, а не мрън-мрън и плюн-плюн в мрежата!
цитирай
13. rummi - lyudmilstefanov,
19.01.2009 23:43
всеки от нас без съмнение е успял да си изгради собствен уют и собствена зона на комфорт - иначе няма как да оцелеем като индивиди. обстановката се променя непрекъснато и за част от хората тя се променя към по-добро в т.н. "личен план" :-).

но някак няма и няма как да живеем без да напускаме уюта на домчето си бонбонче и офисчето си като слънце. и цялата литература от щандовете, пропагандираща позитивно мислене да изкупим - повечето със САЩ-ки произход, и денонощно да я четем, промивката на мозъка трае до първия сблъсък със света отвън.

откъдето и да тръгваме, както и да вървим, където и да стигнем - няма да се озовем там сами. целокупното население на страната (междувпрочем цялото наброяващо колкото Лондон или Маями) достига всяка една от междинните точки. където и да сме сме там - всичките.

интересува ме развитието и присъствието на различни позиции, затова реших да поставя линкове към три блога, списвани от трима, в конкретния случай, господа.

за мене беше важно да присъстват линкове към трите постинга от твоя блог, защото дават поглед към едно и също събитие преди, по време и след.

да, имаше липса на организация, но и предварително имаше призив ВСЕКИ, който се чувства недоволен, да се присъедини към протеста.

имаше и липса на подготовка на силите на реда да действат при сблъсък с гражданите.

отново и отново се подчертаваше дебело, че исканията НЕ СА политически. това аз не го разбирам. опитвам се да се просветя, но не ми се удава да схвана как се иска оставка на правителство по неполитически начин.

а за обезценяването... твоя си протест само ти можеш да си го обезцениш, ако поискаш. защото си е твой. private property - no trespassing:-)
цитирай
14. lyudmilstefanov - Моето мнение е,
20.01.2009 07:29
че с тези "неполитически искания" организаторите не бяха на висотата на историческия момент. Оставка на правителството трябваше да се поиска чрез граждански натиск още от лятото, когато ни замразиха еврофондовете /писах много в този дух тогава/.
А на 14-ти аз говорих със студенти, които казаха, че искат само подобряване на живота в Студентски град. Дори подценяваха акцията на студентите от 1997 година, при положение, че и сега беше нужно политиците да получат същото послание като през 1997: "Търпението ни си има граници".
За мен лумпенските добре насочвани и манипулирани изяви са най-незначителната тема. Важна ми е темата за гражданската непримиримост, за ПОСТОЯННИЯ контрол и натиск върху властта, а не само от протест на протест.
Както и темата за лидерството, за налагането на лидер на промяната, за правилното разпознаване и вдъхновеното подкрепяне на този лидер от хората. Така, както се случи до голяма степен и в САЩ с избора на Обама. Защото преди това и там се срамуваха от лидера си, а сега се гордеят. Впрочем - дано бъде за дълго!
Много съм съгласен и с твоя коментар, че битката не е загубена, а още не е започнала...
цитирай
15. rummi - lyudmilstefanov, и аз мисля,
20.01.2009 08:29
че на фона на случващото се да няма граждански простести е странно.

цитирай
16. flyco - Re: 15.
21.01.2009 10:56
На мен не ми се струва странна липсата на гражданско недоволство в страната поради следните причини:
1. От 20г средният българин не е живял по-добре. "Я виж, кола си купих, компютър, 20 телевизии гледам, джиесем имам и пускам есемеси за бигбрадъра и т.н."
2. Заплахата от връщане назад в статуса му звучи не реално. "Криза ли, ние от де сме минали, те за криза ще ми приказват."
3. Гражданин означава човек правещ живота си, това означава инициативност облечена в капитал. Такива хора у нас са едва 10%. Не са малко ако средата, в която са се развили беше демократична. Да ама не. Тези 10%, които трябва да са елитът на нацията са всъщност производната на тъпия ни криминален преход. Те няма да излъчат водачи, които да се борят със статуквото, дори напротив.
4. НПО! - без коментар, защото трудно ще се въздържа от нецензурни изрази.
5. Не на последно място е демографския шок. Когато е заплашено самото ти съществуване удобствата са последното нещо за което ще се сетиш.
6. Липса на положителен пример и наличие на много контрапримери.
7. Постоянно медийно изместване, размиване, омаловажаване на същността на проблемите. Липса на ориентири.
8. и пак ще кажа: "Свестните у нас считат за луди" - народопсихология, натрупвания, учебници, чалга, цигания, далавера, Хитър Петър и Бай Ганьо...
цитирай
17. rummi - flyco, брилянтен коментар!
21.01.2009 13:14
1. граждански протести се организират от граждани с и над определен обществен и икономически статус. обществените групи без същите биха организирали бунтове, метежи и т.н.

2. да, съгласна съм. в резултат на поредицата от кризи преобладаващата част от "оцеляващите" останаха тук, а желаещите да "живеят" напуснаха.

3. в тази група аз бих включила повече от 10% от населението, на основата не само на икономически признаци.

мисля, че обществена основа за граждански протести съществува и е редно и логично да покаже лицето си на обществото, стига да пожелае.

доколко обществото в широките му граници би желало да се присъедини - това е отделен въпрос.

благодаря за коментара!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rummi
Категория: Други
Прочетен: 831563
Постинги: 203
Коментари: 1459
Гласове: 13758