Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2009 16:11 - Май
Автор: rummi Категория: Политика   
Прочетен: 2939 Коментари: 16 Гласове:
5

Последна промяна: 15.11.2009 21:32


някой е направил прибързан избор, като е избрал мъж с поведение като на вчерашно келешче за министър.

Горното - по повод изказването на Симеон Дянков за БАН.  Това момче, ходило извън пределите на Родината да получи качествено образование, май си е останало недообучено - вероятно поради невъзприемчивост.

Как иначе да си обясня изказването му за БАН

Е, може да се обясни и с нетърпение привлекателните терени на Българската академия на науките най-после да бъдат "усвоени" за по-висши и насъщни цели от правенето на наука.

Може пък и да е неприязън към онези упорити и твърдоглави хора, които за 20 години при ограничен от минимум до нулев бюджет и символични заплати още не разбират "намека" да се изнесат от България, да си намерят друго препитание, да си мизерстват... или каквото там.

Не е невъзможно и да е проблем някакъв с фигурата на бащата, авторитета и т.н., закъсняло бунтарство някакво...

Каквото и да е, човек на такава длъжност вече трябва да се е научил как да прави изказвания в общественото пространство.

P.S. А ето и малко предистория... 





Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. prado - Да, хер Флик е като слон в стъкларски ...
15.11.2009 16:14
Да ,хер Флик е като слон в стъкларски магазин - метафората е несполучлива, защото познавам поведението на животните - те се държат неадекватно, само когато са подложени на неистов стрес!
цитирай
2. rummi - prado, нЕма по-голЕм стрес от тоЯ
15.11.2009 16:17
от нищо да те напра'ат нещо :-)))
цитирай
3. gothic - от нищо да те напра'ат нещо :-)))...
15.11.2009 16:30
rummi написа:
от нищо да те напра'ат нещо :-)))



В десетката :)))
цитирай
4. rummi - thanks, gothic :-)
15.11.2009 16:32
някои процеси протичат трудно и с много усложнения :-)))
цитирай
5. vmir - Толкова съм се нагледал и наслушал от научните "корифеи" през прехода,
15.11.2009 17:47
че не мога да не му направя "евала" за краткото и доста вярно изказване. Най-накрая един държавник, който не флиртува с професорството, чието достойнство е почти само в издържането на плачевното състояние на науката, но не видях и един да признае, че НАУКАТА е последното нещо, което се правеше в безобразните имитации на дейност и търсене на лични и скришно-групови пътища за оцеляване и правене на кариера. Периода е много, много срамен за науката и да се рипа, сякаш не е имало нищо нередно, не прави чест на професорите. Млади на практика не идват не само заради безобразните условия, но и заради тъмнината, произвола и непроницаемостта, които представлява за тях системата на науката, а с безобразното си образование пък стават лесна играчка в ръцете на старите апаратчици, които задават и менят правилата както им е удобно. Трагедия.
цитирай
6. rummi - г-н vmir, трагедии да търсим -
15.11.2009 18:26
ще намерим. сигурно сте по-близо до кухнята на науката - при тези конкретни примери.

аз, за жалост, номерът "евала" не го владея :-))). наречете го културна особеност, ако щете.

не разпознавам и думата "професорство".

разпознавам обаче "мнение" от "отношение" - докато първото се състои от факти и се изразява чрез съществителни имена, то второто е квалификация и съдържа прилагателни имена.

когато става въпрос за факти и мнение - споря.

когато става въпрос за отношение - не коментирам - а горният ви коментар, сър, не ми говори нищо, освен че у вас има натрупано количество болка, огорчение и т.н. чувства.

та толкоз по въпроса.

цитирай
7. vmir - 6. rummi,
16.11.2009 01:31
Да настояваш за изисканост и да викаш “Дръжте крадеца” когато къщата гори е като да не понасяш Дянков, защото е сравнил бюджета с постна пица. Много върховни научни корифеи у нас биха предпочели така наречената наука да изгори, ако това ще ги предпази дори само от критика. Дори политиците са по-безвредни от несменяемите шмекери в науката, които направиха немалко за самокомпрометирането й а сега ще викат, че някой им иска имотите, за причините на чието обезлюдяване мълчаха и ще продължават да мълчат като неми, защото са част от проблема. Ако бях на мястото на Дянков, щях да ги нарека "банда престарели мошеници", но той е деликатен, затова ги нарече "феодални старци".
цитирай
8. rummi - vmir, винаги е време за взаимно уважение; винаги е време
16.11.2009 10:57
за взаимна любов, като щеш. особено в трудни времена между сънародници.

относно поставения от мен въпрос в поста, снощи на пресконференцията чух отговор и той ме удовлетворява като цяло.

а по твоя коментар -

хич няма да е зле да не се връщаме толкова назад, но:

има временни неща, има и постоянни. липсата на пари е временна, например; а стремежа и възможностите на българи да творят наука - постоянни.

и, по мое мнение, парите винаги са най-малкия проблем в един спор, колкото и невероятно да звучи. пари се намират относително лесно.

"...някой им иска имотите..." - тези имоти не са техни. те са на Българската академия на науките. и е редно да си останат такива.

има кратки неща - като един министерски мандат, например. има и дълговечни, създавани с години - като Българската академия на науките, например.

има малки и големи неща. малките ги гледаме отблизо - отделните личности, например. големите, като една институция, градена с години, се гледа отдалече и отвисоко, за да се схване целостта й.

поздрави!


цитирай
9. vmir - 8. rummi,
16.11.2009 12:02
rummi написа:


относно поставения от мен въпрос в поста, снощи на пресконференцията чух отговор и той ме удовлетворява като цяло.



Това е по-важно от моето мнение, остава и аз да го чуя, че никак не ми се иска временните уж затруднения да се превръщат във вечни пречки, защото някои се имат за вечни...

Не съм против истинските професори, а против ментетата им, които налагаха по администпативен път подписки, че ЕС иска да унищожи науката ни, за да останат на върха на системата, но не признаха, че системата е поставена в условия да се самовъзпроизвежда по крайно нелицеприятни начини. Е, наслушах се, нагледах се, и се напатих на корифейски претенции, за да вярвам още, че замазване на положението е добро решение.
Поздрави!


цитирай
10. rummi - vmir, снощи една журналистка постави въпроса.
16.11.2009 13:24
отговорът беше:

1. че министърът е отговорил емоционално поради напрежението, под което се намира (не цитирам точно), но беше в този дух.

2. че съвместно с ключовите фигури (тук формулировката беше друга) в БАН ще се разглеждат структурите институт по институт и решенията ще бъдат различни - закриване, преструктуриране, запазване и т.н.
цитирай
11. gor - В този спор подкрепям Румми
16.11.2009 18:58
Без да излагам аргументи, Румми гледа по-дълбоко и трезво на нещата.
цитирай
12. strianakiev - Няма да е лошо и ние да не прибързваме с оценките...
16.11.2009 20:46
Работил съм няколко години в системата на БАН. Мойте преки наблюдения от тази синекурна организация са следните: БАН не създава условия за фундаментална наука....Познавам хора, които през целия си живот само си получавах заплатките и си стояха на топло...но винаги уводните им статии започваха с текста...Както Другаря Живков каза на ....тият конгрес на БКП...Ние поставихме науката в България на Марксистко - Ленинска основа....и за това пожънахме огромни успехи в фундаменталните науки...Бля...бля....
И в БАН успешно имитирахме Великия Съветски Съюз...Със собствените си очи съм виждал в Ленинград институт с 3000 научни сътрудници и академици, които се занимаваха с изследване на времето, като форма на съществуване на материята и десетки години изследваха как да използват енергията на времето...Глупусти на търкалета...
цитирай
13. vmir - Благодаря, Руми.
16.11.2009 21:22
rummi написа:
отговорът беше:

1. че министърът е отговорил емоционално поради напрежението, под което се намира (не цитирам точно), но беше в този дух.

2. че съвместно с ключовите фигури (тук формулировката беше друга) в БАН ще се разглеждат структурите институт по институт и решенията ще бъдат различни - закриване, преструктуриране, запазване и т.н.


Щом министъра се е отметнал, значи отново ще чакаме нещата да се променят от самосебеси и ще гледаме европроектите през крив макарон...
цитирай
14. rummi - vmir, не се е "отметнал"
17.11.2009 08:29
отговорите на пресконференцията ги даваха Борисов и Фандъкова.

и едва ли ще се отметне.


цитирай
15. rummi - strianakiev, прибързването винаги е минус
17.11.2009 08:33
при всяка една ситуация.

оценка се прави от компетентни лица при наличието на данни.

друго нещо - издаването на "присъди" пък е най-добре изобщо да не се прави. аз искрено се надявам времето на Народния съд отдавна да е отминало.

тези спомени от БАН са с доста стара дата, сигурно са били верни за времето си. сега едва ли е така.
цитирай
16. rummi - gor, благодаря :-)
17.11.2009 08:36
много ми се иска да спрем да рушим отмъстително и да използваме основите, положени преди 10 ноември и 9 септември съответните години за изграждане.

по възможност не на молове, хотели и международни вериги супермаркети :-)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rummi
Категория: Други
Прочетен: 831708
Постинги: 203
Коментари: 1459
Гласове: 13758